B o e k h a n d e l 

K i r c h n e r

Leliegracht 36

1015 DH

Amsterdam

Tel.020-6244449 

Fax.020-6247488

Uitnodiging Kirchner-cafe:

 

Een godvergeten crisis 

 

maandag 17 juni, 20.00 u

 

Geachte heer, mevrouw,

Van harte nodigen wij u uit voor een avond rond het nieuwste boek van Matthias Smalbrugge:

Een godvergeten crisis, een theologisch essay over het gat in ons cultureel geheugen.

Matthias Smalbrugge is bijzonder hoogleraar Europese cultuur en christendom aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en predikant van de Protestantse Gemeente in Aerdenhout. Tijdens deze avond gaat hij in gesprek met Joost Roselaers, remonstrants predikant en werkzaam voor Vrijburg in Amsterdam Zuid.

Beschrijving:

De 'crisis' is alomtegenwoordig. We verloren het idee dat vooruitgang mogelijk is, de nationale staat, identiteit, herkenbare waarden, normen, helder en duidelijk geloof. De reactie lijkt die te zijn van mateloosheid: kopen, geld, seks. De Griekse wortels van de mateloosheid zijn onder bijbels gewicht verpulverd tot een moraliserende les: gij zult u beheersen. Matthias Smalbrugge doet een poging om als theoloog na te denken over deze multicrisis:

"Vergeten, dat is het woord dat bij me opkomt. Vergeten, vergeten en nog eens vergeten. Vergeten zelfs dat we vergeten. Wat dan? Bijvoorbeeld dat we zo langzamerhand rondtollen in een dance macabre, waar walging, angst en begeerte elkaar aflossen. Of dat de ijsschotsen van verdriet, teleurstelling en wrok ons hart steeds meer doen verkillen, zowel in de politiek als in het priveleven. Tenslotte, dat we de financiele wereld voorlopig echt niet onder controle krijgen en dat elk volgend schandaal toch net weer iets erger is dan de vorige. Misschien draait alles daar om, deze crisis waarvan we de naam niet meer kunnen vinden. Want wat is zij? Een financiele crisis, een morele, een psychische, of toch vooral een politieke? Draait het om vergeten? Goede kans."

 

Programma:

 

19.45: inloop

20.00: welkom en inleiding

20.05: lezing door Matthias Smalbrugge

20.30: respons door en gesprek met Joost Roselaers

21.00: gesprek met het publiek

21.15: borrel

 

Plaats & tijd: Boekhandel Kirchner, Leliegracht 36, 17 juni, 20.00-22.00

 

Toegang: euro 5,-

Matthias Smalbrugge is bijzonder hoogleraar Europese cultuur en christendom aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en predikant van de Protestantse Gemeente in Aerdenhout.

Hij publiceerde eerder o.a. Het goede leven en Wijsheid van Augustinus en is lid van het theologisch elftal van Trouw.

"Zijn speeches zijn prikkelend, erudiet en tegendraads. Als je als verlichte burger of moderne gelovige een prettig wereldbeeld bij elkaar gedacht hebt, dan word je door Matthias flink te grazen genomen. Ontdekkende theologie en dat uit een vrijzinnige hoek..." (Ranfar Kouwijzer)

Matthias Smalbrugge, : Een godvergeten crisis, een theologisch essay over het gat in ons cultureel geheugen

Meinema, 2013, pap, 128 pp, euro 17.50

U kunt het boek hier bestellen.

Joost Roselaers (1979) is remonstrants predikant en werkzaam voor Vrijburg in Amsterdam Zuid.

Joost groeide op in het buitenland, eerst in Geneve, later in Dakar. Na de Vrije Hogeschool in Driebergen studeerde hij theologie in Leiden. Tijdens zijn studie was Joost bestuurslid bij de vereniging Jonge Vrienden van het Concertgebouw. Joost studeerde af op het verzoeningsproces in Zuid-Afrika. 

Naast zijn werkzaamheden als predikant is Joost actief in de politiek en in verschillende besturen (o.a. van de Preek van de Leek in Amsterdam)

In 2012 verscheen van hem: Het vrije woord: theologen en opiniemakers in domineesland 

Meinema, 2012, pap, 191 pp, tijdelijk van eur 19,50 voor eur 14.50, en ook dit boek kunt u hier bestellen

 

RSVP: 

Omdat de plaatsen beperkt zijn vragen wij u uw komst te bevestigen via email: info@boekhandelkirchner.nl  of per telefoon: 020-6244449 - wij bevestigen uw reservering.

Indien het aantal aanmeldingen het beschikbare aantal plaatsen ver te boven gaat zullen we uitwijken naar Cafe P96 - u krijgt daarvan uiteraard bericht.