B o e k h a n d e l 

K i r c h n e r

Leliegracht 32

1015 DG

Amsterdam

Tel.020-6244449 

Fax.020-6247488

Uitnodiging  Boekpresentatie 

Anton Wessels: 

Thora, Evangelie en Koran.

Drie boeken, twee steden, een verhaal

woensdag 24 november, 20.00 uur

Geachte heer, mevrouw,

Graag nodigen we u uit voor de het gesprek tussen Anton Wessels en Alex van Heusden ter gelegenheid van de presentatie van het nieuwste boek van Anton Wessels in ons Kirchnercafe.

Gespreksleiding: Tiers Bakker

Als de Koran verboden zou moeten worden, waarom dan ook de Bijbel niet? Worden al deze 'heilige' boeken,  Tenach of het Oude Testament, het Nieuwe Testament en de Koran, niet vaak gebruikt om geweld te verdedigen, kruistochten of heilige oorlogen te legitimeren?

 

Christenen hebben het eerste deel van de Bijbel wel als oud in de zin van verouderd gezien en joden en christenen zien de Koran soms als plagiaat, zoals er moslims zijn die de Bijbel als vervalst en achterhaald beschouwen, en in ieder geval als definitief vervangen door de Koran.

 

Anton Wessels staat een andere lezing voor. Mozes was immers geen 'jood', Jezus geen 'christen' en Mohammed geen 'moslim'. Deze drie vallen niet samen met wat respectievelijk jodendom, christendom en islam ervan gemaakt hebben. Bijbel en Koran zijn bedoeld in samenhang gelezen, verstaan en uitgelegd te worden bij voorkeur door alle drie samen: jood, christen en moslim.

 

De Bijbel vertelt een verhaal van twee steden: Jeruzalem en Babel. De stad van gerechtigheid en vrede tegenover de stad van onrecht en onderdrukking. Ook in de verhalen uit de Koran komen twee soortgelijke steden naar voren: Mekka als de stad van het onrecht (in de eerste periode van het optreden van de profeet Mohammed) en Medina als de lichtstad, de nieuwe stad waar gerechtigheid zou zijn.

Anton Wessels schetst de verbindende boodschap van de verhalen van drie heilige boeken, de Tenach, het Evangelie en de Koran, en hun profeten Abraham, Mozes, Jezus, en Mohammed. 

En hij laat die boodschap klinken voor onze huidige multiculturele steden.

 

Tijd: Woensdag 24 november 2010 , 20.00 uur

 

Programma

19.45     zaal open

20.00     welkom door Frederik Lobbrecht (Boekhandel Kirchner)

20.00     inleiding door Tiers Bakker

20.10     lezing  Anton Wessels  en reactie door Alex van Heusden

20.50     gesprek en ruimte voor vragen uit het publiek

21.30     afsluiting met een borrel, u aangeboden door Boekhandel Kirchner

 

Toegang : euro 5,-  (studenten op vertoon van collegekaart gratis)

 

Plaats: Ignatiushuis , Beulingstraat 11, , 1017 BA , Amsterdam

 

RSVP: 

Wij stellen het op prijs als u uw komst wilt bevestigen via e-mail: info@boekhandelkirchner.nl  of per telefoon: 020-6244449

 

A. Wessels: Thora, Evangelie en Koran. Drie boeken, twee steden, een verhaal, Kok, 2010, pap, 363 pp, euro 27.50

Klik hier om dit boek te bestellen

 

Anton Wessels is emeritus hoogleraar godsdienstwetenschap, in het bijzonder van de islam, aan de VU. Hij publiceerde o.a. De Koran verstaan (5e druk) en Het evangelie volgens Vincent van Gogh (2009). Kl

 

Alex van Heusden (1956) studeerde filosofie in Nijmegen en theologie in Amsterdam. Van 1974 tot 1980 behoorde hij tot de orde der jezuieten. Hij heeft zich toegelegd op bijbelwetenschappen, judaica en de geschiedenis van het vroege christendom. Hij is verbonden aan de Stichting Leerhuis en Liturgie.

 

 
 

Klik hier voor een uitnodiging als pdf-file